Ben je sportief, lenig, explosief en heb je gevoel voor ritme en doorzettingsvermogen, dan is Toestelturnen zeker iets voor jou! Bij de basisgroep wordt er gevarieerd getraind op alle turntoestellen. Vanaf de selectiegroep wordt er gefocust op de vier wedstrijdtoestellen voor dames: vloer, sprong, balk en damesbrug. Op deze toestellen worden sprongen, draaien, evenwichtsstanden, gymnastische en acrobatische oefeningen uitgevoerd.

Volgende structuur wordt toegepast:

Toestelturnen basis
Als je nog niet bekend bent met gymnastiek, is dit de meest geschikte groep om je eerste ervaringen op te doen. Je leert er rollen, op je handen staan, springen over toestellen en je ontwikkelt kracht, lenigheid, vormspanning en coördinatie.

Deze groep wordt ingedeeld volgens leeftijd:

  • Toestelturnen basis 3-4-5-6
  • Toestelturnen secundair

Zodra je de basisoefeningen onder de knie hebt en deze zelfstandig kan uitvoeren, kan je na selectie doorstromen naar de selectiegroep.

Toestelturnen meisjes – selectiegroep
In onze selectiegroep wordt er verder gewerkt aan de afwerking van de basisoefeningen en wordt de lat een beetje hoger gelegd. Deze groep is enkel voor meisjes.

Deze gymnasten nemen deel aan recreatoernooien.
Gymnasten jonger dan 12 jaar kiezen voor hun wedstrijdtoestellen uit een reeks van opgelegde oefeningen en winnen na afloop steeds een medaille.
Gymnasten ouder dan 12 jaar voeren vier oefeningen uit op basis van hun kunnen die in samenspraak met de trainers wordt opgesteld uit de vrije oefenstof. Enkel de drie gymnasten met de hoogste scores winnen een medaille.

Toestelturnen meisjes – wedstrijdgroep
In onze wedstrijdgroep vinden we de uitzonderlijke talenten terug. Zij trainen twee dagen per week samen met onze selectiegroep en krijgen daarnaast één extra training per week om dit hoge, specifieke en complexe niveau aan te kunnen.

Deze gymnasten nemen deel aan het C-niveau. Tijdens deze wedstrijden laat de gymnast het beste van zichzelf zien aan de wedstrijdtoestellen.

Jullie Van Tongerloo

Coördinator Toestelturnen

 

 

 

 

 

selectie en wedstrijd

Caro De Smedt

Coördinator Toestelturnen

 

 

 

 

 

basis